UTTS İSTASYON
BİLGİ BANKASI
Değerli istasyonlarımız, UTTS geçiş sürecinde merak edeceğiniz tüm soruları sizler için cevapladık. UTTS İstasyon Montaj
Talebi için tıklayınız
UTTS İstasyon Başvuru
Rehberi için tıklayınız

UTTS

İSTASYON

UTTS İstasyon Montaj
Talebi için tıklayınız

BİLGİ BANKASI

Değerli istasyonlarımız, UTTS geçiş

sürecinde merak edeceğiniz tüm

soruları sizler için cevapladık.

1- Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Nedir?

Akaryakıt istasyonlarında gerçekleştirilen akaryakıt satış işlemlerinde akaryakıt pompalarına bağlı bulunan ödeme kaydedici cihazlara taşıt plaka bilgilerinin otomatik aktarılmasını sağlayan bir sistemdir.

2- UTTS istasyon ekipmanları nelerdir?

(Örnek Görsellerdir)

Tabanca İletişim Modülü (TİM)

 

Taşıt Tanıma Okuyucusu (TTO)

 

TTO Kılıfı

3- UTTS Nasıl Çalışır?

Taşıtların yakıt depo girişlerine Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılır. Yakıt dolum işlemi sırasında TTB’den plaka bilgisi diğer TTO aracılığı ile TİM’e aktarılır. TİM üzerindeki modem aracılığı ile plaka Darphaneye doğrudan iletilir. Aynı zamanda TİM cihazı üzerinden araç plakası pompa yazar kasaya otomatik olarak iletilir.

4- UTTS İstasyon Ekipmanlarını Nasıl Alacağız?

UTTS istasyon mükellefleri ve paydaşları Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne utts.gov.tr üzerinden kaydolurlar. Sisteme kaydolan mükellefler utts.turpak.com.tr üzerinden talep ettikleri TİM ve TTO miktarlarını girerek montaj planlamasını talep edebilirler.

5- İstasyonuma Neden UTTS ekipmanı Taktırmak Zorundayım?

UTTS kapsamında akaryakıt istasyonu işleten tüm mükelleflerin mevzuata göre, 31.12.2024 tarihine kadar istasyonlarında en az bir pompa ünitesine gerekli UTTS donanımlarını monte ettirmek zorunluluğu bulunmaktadır.

Ayrıca akaryakıt harcamalarını vergi beyanında gider olarak gösteren gerçek ve tüzel kişilikteki tüm taşıt sahipleridir. Taşıtların yakıt depo girişlerine 31.12.2024 tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takmakla yükümlüdür.

6- Kaç pompaya UTTS ekipmanları takılması gerekiyor?

Mevzuata göre 31.12.2024 tarihine kadar en az 1 pompaya TİM ve bağlı bulunduğu pompadaki her ürüne en az 1 adet TTO taktırılması zorunludur.

7- TTO ekipmanı bütün tabanca markalarıyla uyumlu mu?

Her tabanca markasıyla uyumlu TTO üretilmiştir.

8- TİM kurulumunu bütün pompalarıma yaptırabilir miyim?

Darphane tarafından her akaryakıt istasyonunun en az 1 pompasına TİM kurulması zorunlu olacaktır. Stok durumuna göre istasyon sahibinin diğer pompalarınada TİM kurulum talebi karşılanacaktır.

9- İstasyonumdaki 1 pompanın UTTS kurulumunu Turpak’tan yaptırdım. Diğer pompanın UTTS kurulumunu için farklı bir yetkili istasyon montaj firmasına yaptırabilir miyim?

Farklı pompalar için farklı firmalardan UTTS ekipman kurulumu yaptırmak, ileride yaşanabilecek sorunlar açısından çeşitli zorluklara yol açabilir. Özellikle garanti işlemleri ve olası teknik sorunlarda hangi pompanın hangi firma tarafından kurulduğunu takip etmek ve servis hizmetini almak karmaşık hale gelebilir.

Bu nedenle, tüm pompalarınızın UTTS kurulumunu, Turpak ile yaptırmanız, operasyonel olarak daha sorunsuz ve güvenilir hale getirecektir. Bu, garanti ve teknik destek gibi konularda da size büyük kolaylık sağlayacaktır.

10- UTTS montajında neden Turpak’ı tercih etmeliyim?

Turpak olarak 25 yıldır Taşıt Tanıma Sistemlerinin satışını, montaj ve servisini vermekteyiz. Dolayısıyla ürünün montaj ve servisinde en yüksek tecrübeye biz sahibiz. Aynı zamanda istasyonunuzun yetkilendirilmiş otomasyon şirketi Turpak olduğundan dolayı UTTS ve otomasyon için tek bir noktadan daha hızlı ve ekonomik hizmet alabileceksiniz.

11- Birden fazla pompaya UTTS ekipmanı taktırabilir miyim?

İstasyon sahibi istediği miktarda pompaya UTTS ekipmanı taktırabilir.

12- İstasyona UTTS ekipmanı taktırmak için öncelikle ne yapmam gerekiyor?

Öncelikle utts.gov.tr üzerinden Darphanenin UTTS portalına giriş yaparak istasyonunuzu kayıt ettirmeniz gerekmektedir. Daha sonra utts.turpak.com.tr adresini ziyaret ederek veya 0850 474 8887 no lu UTTS destek hattını arayarak montaj taleplerinizi yapabilirsiniz.

13- UTTS istasyon ekipmanlarının bedelini darphaneye mi yoksa montaj firmasına mı ödeyeceğim?

UTTS istasyon ekipmanlarının ödemesini ilgili yetkili istasyon montaj firmasına yani Turpak’a yapabilirsiniz. Ödemenizin ardından montaj planı yapılarak ekipmanlar istasyonunuza takılacaktır. Turpak montajı yaptıktan sonra istasyonunuzdaki pompa yazar kasa markasına göre yetkili servisini arayarak aktivasyon işlemini yaptıracaksınız. Bu işlem için ödeme doğrudan yazar kasa firmasına yaptırılacaktır. Pompa yazar kasa firmasına ne kadar ödeme yapılacağı firma bazlı değişmektedir. Pompa yazar kasa firmasına ne kadar ödeme yapılacağı firma bazlı değişebilir.

14- Yetkili istasyon montaj firması montajı yaptıktan sonra artık TTB araçlarına yakıt verebilecek miyim?

İstasyonunuzda pompa ÖKC markasına göre ilgili ÖKC servisi TİM bağlantısını ÖKC’ye yapmak zorundadır. Aynı zamanda otomasyon şirketi kullanmakta olduğunuz istasyon otomasyon yazılımında güncelleme yapması gerekecektir. Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra UTTS sistemi istasyonda devreye alınmış olur.

15- TİM ve TTO ekipmanlarına montajdan sonra kim servis verecektir? Bir arıza durumunda kimi aramalıyım?

İstasyonlarda bulunan UTTS ekipmanlarıyla ilgili yaşanan arızalarda Darphane tarafından belirlenen servis numarası aranarak servis kaydı açtırılabilir. Açılan servis kaydı ile ilgili istasyon montaj şirketine Darphane tarafından yönlendirme yapılacağını düşünmekteyiz.

16- TTB, TTO ve TİM cihazı birbirleriyle ve çevre sistemler ile nasıl haberleşiyor?

TTB cihazı araç yakıt depo girişine montajı gerçekleştirilir. İstasyonda ise pompa tabancalarının üstüne TTO cihazlarının montajı yapılır.

TTO cihazları pille çalışmaktadır. Piller, belirli bir süre sonra bittiklerinde yetkili firma tarafından orijinal pil ile değiştirilir. Pillerin şarj edilmesi mümkün değildir.

17- TİM cihazının montajı yapıldıktan sonra ne yapmam lazım?

TİM ve TTO cihazının montajı yapıldıktan sonra TİM’den pompa yazar kasaya gelen CAT kablonun pompa yazar kasaya bağlanması ve aktivasyon yapılması gerekmektedir. Bu işlemi yetkili pompa yazar kasa firması yapmaktadır.

18- TİM’in içindeki GPRS modem SIM kartının aylık ücreti var mı? Bununla ilgili bir bedel ödeyecek miyim?

TİM içindeki SIM kart için ayrıca bir ücret ödenmeyeceğini düşünüyoruz. SIM kart aylık işletme bedeli Darphane tarafından ödeneceği ön görülmektedir.

19- TİM ve TTO cihazlarının malzeme ve montaj bedelleri nedir?

Henüz Darphane tarafından UTTS istasyon ekipmanlarının ve hizmetlerinin fiyatları açıklanmamıştır. Hangi ürün ve hizmetlerin fiyatlarının açıklanıp açıklanmayacağı belli olmamakla beraber Eylül ayı içerisinde bazı fiyatların açıklanması beklenmektedir.

20- TTO pillerinin değişim ücretini kim karşılayacak? Fiyatı belli mi?

UTTS ekipmanlarının arıza durumu servis bedelleri istasyon tarafından karşılanacaktır. Pillerin değişim ücretleri de yine istasyon tarafından ödenecektir. Darphane tarafından ücretler yayınlanır yayınlanmaz bu ücret bilgilerini Turpak olarak bizde yayınlayacağız. utts.turpak.com.tr adresini takip ederseniz en hızlı bilgiye ulaşabilirsiniz. Ya da bizdeki kayıtlı cep telefonunuza SMS bilgilendirmesi yapılacaktır.

21- UTTS’nin Faydaları Nelerdir?

• Güvenlik: UTTS, yakıt hırsızlığına ve yanlış ikmal işlemlerine karşı güçlü bir koruma sağlar. Yalnızca sisteme kayıtlı araçlara yakıt ikmali yapılabilir.

• Maliyet Tasarrufu: Sistem, yakıtın verimli kullanımını teşvik eder ve usulsüz yakıt kullanımlarını engelleyerek maliyetlerin düşmesini sağlar.

• Verimlilik: Otomatik tanıma ve hızlı yakıt ikmali sayesinde manuel veya hatalı plaka girişi engellenerek zaman kaybı en aza iner, operasyonel verimlilik artar.

• Kolay Yönetim: Filo yöneticileri, araçların yakıt tüketimi ile ilgili detaylı verilere anında ulaşabilir ve bu veriler doğrultusunda daha etkin yönetim stratejileri geliştirebilir. UTTS, Türkiye’de özellikle büyük araç filolarının yönetiminde devrim niteliğinde bir yenilik sunmakta ve akaryakıt ikmali süreçlerinde güvenliği ve verimliliği artırarak işletmelere önemli avantajlar sağlamaktadır.

• Rekabet ve Denetim: UTTS, akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğini sağlamak ve kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele etmek amacıyla geliştirilmiştir. Sistem, araçların plaka bilgilerini otomatik olarak akaryakıt pompalarına entegre edilmiş pompa yazar kasa cihazlarına aktararak satış işlemlerini hızlı, güvenli ve şeffaf hale getirir.

22- UTTS ve Mevcut Taşıt Tanıma Sistemi ne kadar süre birlikte çalışmaya devam edecek?

UTTS ve mevcut taşıt tanıma sistemi, tüm araçların UTTS montajı tamamlanana kadar birlikte çalışmaya devam edeceğini ön görüyoruz.

23- UTTS için uzatma gelecek mi?

Yürürlükteki mevzuata göre 31.12.2024 tarihine kadar istasyonların montajlarını tamamlaması gerekmektedir. Uzatma olup olmayacağını bilemiyoruz fakat, uzatma olursa da bunun koşullu olacağını tahmin ediyoruz.

Ayrıca 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla mevzuat gereği UTTS ekipmanlarında yıllık ÜFE artışı yapılacağından dolayı zamdan etkilenmemek için 2024 yılı içerisinde ekipmanları satın almanızı öneririz.

24- Dağıtım şirketinin Taşıt Tanıma Sisteminin çalıştığı pompa ile UTTS pompası aynı pompa olabilir mi?

Mevcut Taşıt Tanıma Sistemi ekipmanları ile UTTS ekipmanları aynı pompada birlikte çalışamaz. UTTS ekipmanlarınızı mümkünse Taşıt Tanıma ekipmanları olmayan pompaya montajının yapılması ve en az bir pompada da mevcut Taşıt Tanıma ekipmanlarının belirli bir süreyle bulunması faydalı olacaktır.

25- UTTS ekipmanlarında arıza olması durumunda ne kadarlık bir sürede servis hizmeti verilecektir?

Mevzuat gereği azami 48 saat içerisinde arızaya müdahale edilmesi ve giderilmesi zorunludur.

26- UTTS üzerinden yakıt alan aracın plakası ile pompa yazar kasaya gelen plaka bilgisi farklı ise ne yapmam lazım?

Mevzuat kapsamında plaka bilgilerinin doğruluğunun kontrolü akaryakıt istasyonunu işleten mükellefin yükümlülüğündedir. Böyle bir durum tespit ettiğinizde vakit kaybetmeden bu durumu Darphane’nin 0850 209 8887 UTTS hattını arayarak bildirmelisiniz.

27- Köy pompalarına UTTS ekipmanı takılması zorunlu mudur?

Mevzuat gereği köy pompalarında pompa yazar olması zorunlu olduğundan dolayı bu pompalara da UTTS ekipmanı takılması zorunludur.

28- Otomasyon bulunan tarımsal amaçlı kullanılan akaryakıt tankerlerine UTTS ekipmanı takılması zorunlu mudur?

Akaryakıt tankerlerinde yazar kasa olmadığından dolayı UTTS ekipmanı takılması zorunluluğu yoktur.

29- LPG pompalarına UTTS takılma zorunluluğu var mı?

Mevzuata göre LPG ile akaryakıt pompaları arasında bir farklılık yoktur. LPG yani otogaz fişini gider olarak gösterecek olan mükellefler, mevzuata göre UTTS üzerinden ikmal yapmak zorundadır. Ancak LPG sistemine uygun UTTS ekipmanları henüz satışa çıkarılmadığı için LPG pompalarına bir uzatma gelebileceği düşünülmektedir.

30- UTTS montajı tamamlandığında müşterinin yakıt alım ödemesi istasyona nasıl yapılacaktır?

UTTS’li araçların dağıtım şirketi müşterisi olması durumunda, yakıt alımından sonra ÖKC (Ödeme Kaydedici Cihaz) fişinde “Mali değeri yoktur” ibaresi yer alacak ve müşteri ödeme yapmayacaktır. Yakıt bedeli, dağıtım şirketi tarafından istasyona ödenecektir. Eğer araç TTS (Taşıt Tanıma Sistemi) müşterisi değilse, ÖKC’den mali değeri olan fiş çıkacak ve ödeme, yakıt alımından sonra normal bir müşteri gibi istasyona yapılacaktır.

31- UTTS montaj bedelini petrol şirketi mi, istasyon mu karşılayacaktır?

UTTS zorunluluğu, 5 Ekim 2023 tarihinde yayınlanan tebliğe göre istasyonu işleten mükellefe getirilmiştir. Bu nedenle, YN ÖKC’de olduğu gibi, UTTS maliyetinin de istasyon tarafından karşılanması beklenmektedir.

32- İstasyon, veresiye müşterilerine verdiği yakıtı nasıl işleyecektir?

Mevcut süreç aynen devam edebilir. Tek fark, veresiye müşterisi ticari araç sahibi ise, pompa satış görevlisi araç plakasını ÖKC’ye manuel olarak girmeyecek, TTB (Taşıt Tanıma Birimi) takılı aracın plakası otomatik olarak pompa ÖKC’ye iletilecektir.

Soruların cevapları Turpak tarafından belirli düşünce ve ön görüler üzerine hazırlanmıştır. Döküman içerisindeki bilgiler Darphane tarafından yayınlanacak mevzuat ve duyurular neticesinde değişebilir. En doğru bilgiyi Darphane’nin UTTS resmi web sitesi utts.gov.tr ya da 0850 209 8887 UTTS destek hattını arayarak öğrenebilirsiniz.

1- Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Nedir?

Akaryakıt istasyonlarında gerçekleştirilen akaryakıt satış işlemlerinde akaryakıt pompalarına bağlı bulunan ödeme kaydedici cihazlara taşıt plaka bilgilerinin otomatik aktarılmasını sağlayan bir sistemdir.

2- UTTS istasyon ekipmanları nelerdir?

(Örnek Görsellerdir)

Tabanca İletişim Modülü (TİM)

 

 

Taşıt Tanıma Okuyucusu (TTO)

 

 

TTO Kılıfı

 

3- UTTS Nasıl Çalışır?

Taşıtların yakıt depo girişlerine Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılır. Yakıt dolum işlemi sırasında TTB’den plaka bilgisi diğer TTO aracılığı ile TİM’e aktarılır. TİM üzerindeki modem aracılığı ile plaka Darphaneye doğrudan iletilir. Aynı zamanda TİM cihazı üzerinden araç plakası pompa yazar kasaya otomatik olarak iletilir.

4- UTTS İstasyon Ekipmanlarını Nasıl Alacağız?

UTTS istasyon mükellefleri ve paydaşları Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne utts.gov.tr üzerinden kaydolurlar. Sisteme kaydolan mükellefler utts.turpak.com.tr üzerinden talep ettikleri TİM ve TTO miktarlarını girerek montaj planlamasını talep edebilirler.

5- İstasyonuma Neden UTTS ekipmanı Taktırmak Zorundayım?

UTTS kapsamında akaryakıt istasyonu işleten tüm mükelleflerin mevzuata göre, 31.12.2024 tarihine kadar istasyonlarında en az bir pompa ünitesine gerekli UTTS donanımlarını monte ettirmek zorunluluğu bulunmaktadır.

Ayrıca akaryakıt harcamalarını vergi beyanında gider olarak gösteren gerçek ve tüzel kişilikteki tüm taşıt sahipleridir. Taşıtların yakıt depo girişlerine 31.12.2024 tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takmakla yükümlüdür.

6- Kaç pompaya UTTS ekipmanları takılması gerekiyor?

Mevzuata göre 31.12.2024 tarihine kadar en az 1 pompaya TİM ve bağlı bulunduğu pompadaki her ürüne en az 1 adet TTO taktırılması zorunludur.

7- TTO ekipmanı bütün tabanca markalarıyla uyumlu mu?

Her tabanca markasıyla uyumlu TTO üretilmiştir.

8- TİM kurulumunu bütün pompalarıma yaptırabilir miyim?

Darphane tarafından her akaryakıt istasyonunun en az 1 pompasına TİM kurulması zorunlu olacaktır. Stok durumuna göre istasyon sahibinin diğer pompalarınada TİM kurulum talebi karşılanacaktır.

9- İstasyonumdaki 1 pompanın UTTS kurulumunu Turpak’tan yaptırdım. Diğer pompanın UTTS kurulumunu için farklı bir yetkili istasyon montaj firmasına yaptırabilir miyim?

Farklı pompalar için farklı firmalardan UTTS ekipman kurulumu yaptırmak, ileride yaşanabilecek sorunlar açısından çeşitli zorluklara yol açabilir. Özellikle garanti işlemleri ve olası teknik sorunlarda hangi pompanın hangi firma tarafından kurulduğunu takip etmek ve servis hizmetini almak karmaşık hale gelebilir.

Bu nedenle, tüm pompalarınızın UTTS kurulumunu, Turpak ile yaptırmanız, operasyonel olarak daha sorunsuz ve güvenilir hale getirecektir. Bu, garanti ve teknik destek gibi konularda da size büyük kolaylık sağlayacaktır.

10- UTTS montajında neden Turpak’ı tercih etmeliyim?

Turpak olarak 25 yıldır Taşıt Tanıma Sistemlerinin satışını, montaj ve servisini vermekteyiz. Dolayısıyla ürünün montaj ve servisinde en yüksek tecrübeye biz sahibiz. Aynı zamanda istasyonunuzun yetkilendirilmiş otomasyon şirketi Turpak olduğundan dolayı UTTS ve otomasyon için tek bir noktadan daha hızlı ve ekonomik hizmet alabileceksiniz.

11- Birden fazla pompaya UTTS ekipmanı taktırabilir miyim?

İstasyon sahibi istediği miktarda pompaya UTTS ekipmanı taktırabilir.

12- İstasyona UTTS ekipmanı taktırmak için öncelikle ne yapmam gerekiyor?

Öncelikle utts.gov.tr üzerinden Darphanenin UTTS portalına giriş yaparak istasyonunuzu kayıt ettirmeniz gerekmektedir. Daha sonra utts.turpak.com.tr adresini ziyaret ederek veya 0850 474 8887 no lu UTTS destek hattını arayarak montaj taleplerinizi yapabilirsiniz.

13- UTTS istasyon ekipmanlarının bedelini darphaneye mi yoksa montaj firmasına mı ödeyeceğim?

UTTS istasyon ekipmanlarının ödemesini ilgili yetkili istasyon montaj firmasına yani Turpak’a yapabilirsiniz. Ödemenizin ardından montaj planı yapılarak ekipmanlar istasyonunuza takılacaktır. Turpak montajı yaptıktan sonra istasyonunuzdaki pompa yazar kasa markasına göre yetkili servisini arayarak aktivasyon işlemini yaptıracaksınız. Bu işlem için ödeme doğrudan yazar kasa firmasına yaptırılacaktır. Pompa yazar kasa firmasına ne kadar ödeme yapılacağı firma bazlı değişmektedir. Pompa yazar kasa firmasına ne kadar ödeme yapılacağı firma bazlı değişebilir.

14- Yetkili istasyon montaj firması montajı yaptıktan sonra artık TTB araçlarına yakıt verebilecek miyim?

İstasyonunuzda pompa ÖKC markasına göre ilgili ÖKC servisi TİM bağlantısını ÖKC’ye yapmak zorundadır. Aynı zamanda otomasyon şirketi kullanmakta olduğunuz istasyon otomasyon yazılımında güncelleme yapması gerekecektir. Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra UTTS sistemi istasyonda devreye alınmış olur.

15- TİM ve TTO ekipmanlarına montajdan sonra kim servis verecektir? Bir arıza durumunda kimi aramalıyım?

İstasyonlarda bulunan UTTS ekipmanlarıyla ilgili yaşanan arızalarda Darphane tarafından belirlenen servis numarası aranarak servis kaydı açtırılabilir. Açılan servis kaydı ile ilgili istasyon montaj şirketine Darphane tarafından yönlendirme yapılacağını düşünmekteyiz.

16- TTB, TTO ve TİM cihazı birbirleriyle ve çevre sistemler ile nasıl haberleşiyor?

TTB cihazı araç yakıt depo girişine montajı gerçekleştirilir. İstasyonda ise pompa tabancalarının üstüne TTO cihazlarının montajı yapılır.

TTO cihazları pille çalışmaktadır. Piller, belirli bir süre sonra bittiklerinde yetkili firma tarafından orijinal pil ile değiştirilir. Pillerin şarj edilmesi mümkün değildir.

17- TİM cihazının montajı yapıldıktan sonra ne yapmam lazım?

TİM ve TTO cihazının montajı yapıldıktan sonra TİM’den pompa yazar kasaya gelen CAT kablonun pompa yazar kasaya bağlanması ve aktivasyon yapılması gerekmektedir. Bu işlemi yetkili pompa yazar kasa firması yapmaktadır.

18- TİM’in içindeki GPRS modem SIM kartının aylık ücreti var mı? Bununla ilgili bir bedel ödeyecek miyim?

TİM içindeki SIM kart için ayrıca bir ücret ödenmeyeceğini düşünüyoruz. SIM kart aylık işletme bedeli Darphane tarafından ödeneceği ön görülmektedir.

19- TİM ve TTO cihazlarının malzeme ve montaj bedelleri nedir?

Henüz Darphane tarafından UTTS istasyon ekipmanlarının ve hizmetlerinin fiyatları açıklanmamıştır. Hangi ürün ve hizmetlerin fiyatlarının açıklanıp açıklanmayacağı belli olmamakla beraber Eylül ayı içerisinde bazı fiyatların açıklanması beklenmektedir.

20- TTO pillerinin değişim ücretini kim karşılayacak? Fiyatı belli mi?

UTTS ekipmanlarının arıza durumu servis bedelleri istasyon tarafından karşılanacaktır. Pillerin değişim ücretleri de yine istasyon tarafından ödenecektir. Darphane tarafından ücretler yayınlanır yayınlanmaz bu ücret bilgilerini Turpak olarak bizde yayınlayacağız. utts.turpak.com.tr adresini takip ederseniz en hızlı bilgiye ulaşabilirsiniz. Ya da bizdeki kayıtlı cep telefonunuza SMS bilgilendirmesi yapılacaktır.

21- UTTS’nin Faydaları Nelerdir?

• Güvenlik: UTTS, yakıt hırsızlığına ve yanlış ikmal işlemlerine karşı güçlü bir koruma sağlar. Yalnızca sisteme kayıtlı araçlara yakıt ikmali yapılabilir.

• Maliyet Tasarrufu: Sistem, yakıtın verimli kullanımını teşvik eder ve usulsüz yakıt kullanımlarını engelleyerek maliyetlerin düşmesini sağlar.

• Verimlilik: Otomatik tanıma ve hızlı yakıt ikmali sayesinde manuel veya hatalı plaka girişi engellenerek zaman kaybı en aza iner, operasyonel verimlilik artar.

• Kolay Yönetim: Filo yöneticileri, araçların yakıt tüketimi ile ilgili detaylı verilere anında ulaşabilir ve bu veriler doğrultusunda daha etkin yönetim stratejileri geliştirebilir. UTTS, Türkiye’de özellikle büyük araç filolarının yönetiminde devrim niteliğinde bir yenilik sunmakta ve akaryakıt ikmali süreçlerinde güvenliği ve verimliliği artırarak işletmelere önemli avantajlar sağlamaktadır.

• Rekabet ve Denetim: UTTS, akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğini sağlamak ve kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele etmek amacıyla geliştirilmiştir. Sistem, araçların plaka bilgilerini otomatik olarak akaryakıt pompalarına entegre edilmiş pompa yazar kasa cihazlarına aktararak satış işlemlerini hızlı, güvenli ve şeffaf hale getirir.

22- UTTS ve Mevcut Taşıt Tanıma Sistemi ne kadar süre birlikte çalışmaya devam edecek?

UTTS ve mevcut taşıt tanıma sistemi, tüm araçların UTTS montajı tamamlanana kadar birlikte çalışmaya devam edeceğini ön görüyoruz.

23- UTTS için uzatma gelecek mi?

Yürürlükteki mevzuata göre 31.12.2024 tarihine kadar istasyonların montajlarını tamamlaması gerekmektedir. Uzatma olup olmayacağını bilemiyoruz fakat, uzatma olursa da bunun koşullu olacağını tahmin ediyoruz.

Ayrıca 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla mevzuat gereği UTTS ekipmanlarında yıllık ÜFE artışı yapılacağından dolayı zamdan etkilenmemek için 2024 yılı içerisinde ekipmanları satın almanızı öneririz.

24- Dağıtım şirketinin Taşıt Tanıma Sisteminin çalıştığı pompa ile UTTS pompası aynı pompa olabilir mi?

Mevcut Taşıt Tanıma Sistemi ekipmanları ile UTTS ekipmanları aynı pompada birlikte çalışamaz. UTTS ekipmanlarınızı mümkünse Taşıt Tanıma ekipmanları olmayan pompaya montajının yapılması ve en az bir pompada da mevcut Taşıt Tanıma ekipmanlarının belirli bir süreyle bulunması faydalı olacaktır.

25- UTTS ekipmanlarında arıza olması durumunda ne kadarlık bir sürede servis hizmeti verilecektir?

Mevzuat gereği azami 48 saat içerisinde arızaya müdahale edilmesi ve giderilmesi zorunludur.

26- UTTS üzerinden yakıt alan aracın plakası ile pompa yazar kasaya gelen plaka bilgisi farklı ise ne yapmam lazım?

Mevzuat kapsamında plaka bilgilerinin doğruluğunun kontrolü akaryakıt istasyonunu işleten mükellefin yükümlülüğündedir. Böyle bir durum tespit ettiğinizde vakit kaybetmeden bu durumu Darphane’nin 0850 209 8887 UTTS hattını arayarak bildirmelisiniz.

27- Köy pompalarına UTTS ekipmanı takılması zorunlu mudur?

Mevzuat gereği köy pompalarında pompa yazar olması zorunlu olduğundan dolayı bu pompalara da UTTS ekipmanı takılması zorunludur.

28- Otomasyon bulunan tarımsal amaçlı kullanılan akaryakıt tankerlerine UTTS ekipmanı takılması zorunlu mudur?

Akaryakıt tankerlerinde yazar kasa olmadığından dolayı UTTS ekipmanı takılması zorunluluğu yoktur.

29- LPG pompalarına UTTS takılma zorunluluğu var mı?

Mevzuata göre LPG ile akaryakıt pompaları arasında bir farklılık yoktur. LPG yani otogaz fişini gider olarak gösterecek olan mükellefler, mevzuata göre UTTS üzerinden ikmal yapmak zorundadır. Ancak LPG sistemine uygun UTTS ekipmanları henüz satışa çıkarılmadığı için LPG pompalarına bir uzatma gelebileceği düşünülmektedir.

30- UTTS montajı tamamlandığında müşterinin yakıt alım ödemesi istasyona nasıl yapılacaktır?

UTTS’li araçların dağıtım şirketi müşterisi olması durumunda, yakıt alımından sonra ÖKC (Ödeme Kaydedici Cihaz) fişinde “Mali değeri yoktur” ibaresi yer alacak ve müşteri ödeme yapmayacaktır. Yakıt bedeli, dağıtım şirketi tarafından istasyona ödenecektir. Eğer araç TTS (Taşıt Tanıma Sistemi) müşterisi değilse, ÖKC’den mali değeri olan fiş çıkacak ve ödeme, yakıt alımından sonra normal bir müşteri gibi istasyona yapılacaktır.

31- UTTS montaj bedelini petrol şirketi mi, istasyon mu karşılayacaktır?

UTTS zorunluluğu, 5 Ekim 2023 tarihinde yayınlanan tebliğe göre istasyonu işleten mükellefe getirilmiştir. Bu nedenle, YN ÖKC’de olduğu gibi, UTTS maliyetinin de istasyon tarafından karşılanması beklenmektedir.

32- İstasyon, veresiye müşterilerine verdiği yakıtı nasıl işleyecektir?

Mevcut süreç aynen devam edebilir. Tek fark, veresiye müşterisi ticari araç sahibi ise, pompa satış görevlisi araç plakasını ÖKC’ye manuel olarak girmeyecek, TTB (Taşıt Tanıma Birimi) takılı aracın plakası otomatik olarak pompa ÖKC’ye iletilecektir.

Soruların cevapları Turpak tarafından belirli düşünce ve ön görüler üzerine hazırlanmıştır. Döküman içerisindeki bilgiler Darphane tarafından yayınlanacak mevzuat ve duyurular neticesinde değişebilir. En doğru bilgiyi Darphane’nin UTTS resmi web sitesi utts.gov.tr ya da 0850 209 8887 UTTS destek hattını arayarak öğrenebilirsiniz.

istasyon utts montaj

İstasyon Sahipleri

Perakende akaryakıt satışı yapan işletmeler ve akaryakıt dağıtım lisansı olan şirketler, yasal gereklilik olarak en az bir pompa ünitesine Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) donanımını monte ettirmek zorundadır.

filo utts montaj

Filo Sahipleri

Taşıt Tanıma Birimi (TTB) montajı, araçların akaryakıt alımını kolaylaştıran önemli bir çözümdür. Profesyonel ekibimiz, toplu montaj hizmeti sunarak operasyonların aksamadan devam etmesini sağlar.

utts araç montaj

Taşıt Sahipleri

Vergi beyanında akaryakıt harcamalarını gider olarak gösteren tüm gerçek ve tüzel kişiler, araçlarına Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırmak zorundadır. Araçların yakıt depo girişine TTB montajı yapılmalıdır.